Y que pasa ahora?

Det händer inte så mycket. Varken för mig eller för landet.
Efter valet verkar landet ha tappat så gott som allt politiskt intresse. Luften har gått ur diskussionerna. Men antagligen tar de bara igen sig efter de minst sagt hektiska månaderna innan omröstningen.

314172-141

Högern fick ändå lite på nöten när chavez godtog förlusten på ett hedervärt sätt. Ett bevis på att diktatorplanerna är en lögn direkt tagen ur luften. Han tog det bra. Men så klart ska han fortsätta kämpa för det Venezuela han och hans anhängare vill ha. Att han senare kallade valresultatet för en "victoria de mierda" (skitvinst) tyckte jag var en naturlig reaktion. Klart att han ville att det skulle bli ett ja. Jag är också en dålig förlorare. (förlåt alla gånger jag slagit dig för att du vunnit över mig i monopol eller whatever, Ronjj :P)
Men han har fått så mycket smuts kastat på sig för att han använde ett så starkt ord som mierda. Så mycket att de fått publicera expertutlåtanden i tidningarna att det inte är ett så grovt ord utan används frekvent Jag tycker mer att det var ännu ett bevis på att hur "bra" statschef Chavez än är så utrycker han sig lite tafligt. En helt sjuk diskussion som inte hade någonting med valresultatet att göra.
Men oppositionen gör allt för att angripa varje litet misstag. Vilket gör det svårt att leda ett land in på en väg där ingen gått innan. Vägen mot den nya socialismen, förankrad i den bolivarianska traditionen. En socialism för Latinamerika. Inspirerad av marxism och Fidels Kuba men utifrån Venezuelas förutsättningar och Simon Bolivars grundtankar bygger han något som inte liknar något vi sett förut. Men när man går en ny oupptrampad väg är snedsteg ett oundvikligt faktum.
Chavez är inte bara president, han är också människa. Mänskliga missar är att räkna med.
Att angripas för ett opassande språkbruk i ett land där slangen är så grov är,minst sagt, bissart.
Affärsmän kallar varandra för mariqo (bög), tanter skriker coño (fitta), barn ropar verga (kuk) och om servitören är mörkhyad kallar man honom för svartingen.
Det känns det inte som om det är hela världen att en politiker kallar något för skit. Även om detta inte är något man väntar sig av en "vanlig" politiker som ska kunna retorikens alla knep. Men Chavez är ingen "vanlig" politiker. Han har gett revolutionsfenomenet ett nytt ansikte. Han låter sig inte tryckas ned eller skrämmas av usa-imperialismen eller håller inte tyst för att någon spansk kung säger åt honom. Han tänjer på gränserna. Och även om han anses gå lite för långt och kan framstå som lite otaktisk ibland är det något han ska beundras för. Bara genom det han hitills har åstadkommit både i venezuela och i internationell mening.
Han har ifrågasatt globaliseringen och det kapitalistiska systemet så som ingen annan vågat. Nu senast genom sitt ifrågasättandet av terroristbegreppet i och med sitt uttalande om att FARC bör strykas från terrorlistan.
Denna banbrytande och alternativa politik från ett ändå relativt mäktigt (olje)land har redan gjort honom till en ikon att älska för vänstervärlden. I en värld mer högervriden än någonsin går han åt motsatt håll, han försöker med folkets hjälp bygga en rättvisare värld.
Chavez kommer gå till historien och jag är så glad att jag får ta del av det venezuela han styr och utformar.

Leve Socialismen!

Kommentarer
Postat av: mamma

Det var ett riktigt brandtal. Tack för det. I tidningen härhemma står det att Shavez har uttrykt sig om att en ny folkomröstning om hans förlängda Presidenttid (50 år). Om folket eller partiet röstar för det.Stämmer det?
Puss puss på dig.

2008-01-16 @ 10:04:17
Postat av: Marius Skogsstjärna

Läste nyss om matbrist i tidningen och om hur krångligt det är med valutan eftersom Chavez har ställt till det ordentligt med de finansiella instrumenten och om hur han vill förstatliga mexikanska företag i landet som tex Bimbo. Det kan ju inte vara direkt rolig läsning oavsett...

2008-02-18 @ 15:34:03
URL: http://mexikanska.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0