trabajadores asinados

Igår den 29/1 dödades två arbetare  på Mitsubishifabriken i delstaten Anzoategui av polis. Fabriken har sedan den 22 januari varit ockuperad av de 135 arbetarna. Mitsubishi hade planerat att lägganer fabriken och de dryga hundratalet arbetare skulle bli arbetslösa. Då genomfördes omröstning i bilarbetarnas fackförbund där det beslutades med stor majoritet att arbetarna skulle ockupera fabriken. Ledningen i delstaten har dock begärt att ockupationen skall upphövas och det var när polis anlände för att förverkliga detta som tumult uppstod och två arbetare skötts till döds och flera andra skadades. Ockupationen är n del av kampen för att få fabriken nationaliserad och arbetarstyrd. Cmr har spelat en viktig roll i denna kamp, tidigare för de nu nationaliserade och arbetarstyrda fabrikerna Inveval och Sidor mfl.

seguimos! SI

Jag tänkte jag skulle fortsätta blogga lite om venezuela även om jag inte befinner mig där. tänkte att det kunde vara skoj att veta vad som händer. Om inte annat för min egen skull. Jag förstår ju ändå spanskaartiklar  och även om det inte kan sägas finnas någon riktigt bra objektiv mediakälla ( men vart finns det det?) så har jag ändå en liten inblick i vad som kan sållas fram som intressant. Dessutom har jag regelbundna samtal med mina älskade vänner och bekanta.. både äkta kämpande revolutionärer, något förvirrade chavistas och bortkommna oppositionella.

Det som är hetast just nu är såklart omröstningen om ändringen i konstitutionen den 15 februari. Det handlar om att man ska ändra så att presidenten kan bli omvald hur många mandatperioder som helst (istället för två).
Detta påstås ha grunden i att chavez vill sitta längre (för alltid?) och folk kallar det för odemokratiskt, att han blir en diktator och jämför med fidel på kuba (som jag förövrigt inte anser var en diktator, men den åsikten vill jag inte kalrgöra för just nu)
Att rösta om att få rösta på vilken kandidat som helst (och inte begränsas av antalet mandatperioder) kan jag tycka verka otroligt demokratiskt och med tanke på att venezuela haft runt 18 valprocesser sedan 1998 är det befängt att kalla det odemokratiskt.
Andra argument som framförs mot reformen(mer mot chavez) är att de begränsar uttrycksfriheten i landet. Vilket också är helt befängt. alla har rätt att säga och tycka så mycket ( och facistiskt om man så vill) som de behagar. Hla tiden anordnas mascher mot ändringen och mot regeringn. Mer än hälften av medierna ägs och styrs av oppositionen. Att den mest radikala kanalen (som avslöjats med att sprida lögner) Globovision stängdes i de nationella sändningarna var inte sant. den sänds numera över kabel. precis som det fungrade med komersiella kanaler i sverige förut. Tv4 sändes inte från sverige.
sen kan man tycka vad man vill om det faktum att chavez ska sitta vid makten otaliga år framöver (tills han stupar) för om ändringen går igenom så kommer han säkert ha det stöd som haft framtills nu. Men jag tycker personligen att det är farligt med den här personifieringen och chavister  som målar upp chavez som en gud. Visst han har gjort mirakel för de fattiga. något liknande har vi inte sett tidigare. Jag förstår varför han har det stöd han har. Men samtidigt gör inte en person revolution. som chavez själv påpekar det så är det de stora massorna som förändrar samhället och det är just det som är definition av revolution. när folket själva blir en de av den förändrande kraften i samhället.
revolutionen kan inte och får inte stå och falla med chavez. Den måste byggas på ett starkt socialistiskt parti där vem som helst skulle ha rätt värderingar och känsla för att styra landets utveckling åt rätt håll.

Men så är inte fallet. jst nu hänger revolutionens framtid på chavez. Runt om chavez finns massa kurrpterade människor utkläda i röda t-shirtar. byråkrater som försöker lugna ner rvolutionen. som propagerar för reformer och "mixad ekonomi"
människor som direkt skulle bya sida om revolutionen var på vag att falla. människor som bara är ute efter pengar och kan bytta ideologi såfort det passar omständigheterna.

Men det verkar som om ja kommer vinna. Chavez kan sitta (tills han blir mördad) och som en kompis sa: han kommer sitta tills 2100 för oppositionen har inget att sätta emot. Och det är sant. de har ingen ledare, ingen presidentkandidat, inga argument och framförallt inte tillräcklig insikt och kunskap. D är hjärntvättade och manipulerade i olika grad.
JAg såg några videos från VTV där de vari ute och intervjuat människor. människor som knappt visste vad omröstningen handlade om. det ända de var säkra på var att de var emot chavez.

Nog för idag
RSS 2.0