una dia triste

JAg är mitt i vardagen. det är tråkigt. jag måste plugga.
men istället skriver jag oviktiga saker här. och snart ska jag städa toaletten. vi har varit tvugna att göra upp ett städschema för att det är så stökigt här hela tiden. Inte så konstigt när vi bor sex sycken i samma hus. Så nu är det min tur att städa toaletten. men jag skjuter lite på det.

Dagens händelse! jag blev påkörd för första gången. det var ju bara det jag väntat på. men hon körde bara in i min värska. så ni behöver inte oroa er. men fasen va rädd jag blev. Alex blev väldigt upprörd och skällde ut tanten som bad sju gånger om ursäkt. jag såg mest fånigt chockad ut. men det var verkligen inte mitt fel. jag gick på kanten av vägen inne på universitetsområde. det ställe som ag trodde var säkrast. särskilt eftersom det var på vägen upp till sportområdet.

Jag joggade en mil idag med lina. eller joggade och joggade. sprang i en hastighet jag inte är van vid. jag tror hon ville döda mig. och jävlar vad otränad jag är. så nu blir det mer löpning för min del. finns fina spår i skogen vid universitet. springer man dessutom runt hela universitet området är det dryga fem km. Ja man kan leva på det där stället. jag har hört om folk som sover över i sina bilar om nätterna. ja maten är iaf det biligaste man kan få tag på. med mina nya pengar betalar jag typ 75 öre. detta jämfört med att man får ett äpple för sex kroner i affären.


Dagens nyhet är att de kanske ska ändra reformen till följd av alla protester. På torsdag är en ny stor demonstration. och jag är jättesugen på att åka dit. men jag har ju lektioner och massa och göra som vanligt. :(

den andra stora nyheten är att chavez träffar naomi cambell idag. :P

Den bästa nyheten är att jag får besök! Camilla kommer hit på julafton. så om ni vill skicka med presenter....:P

Nu ska jag sova för jag är helt slut efter ha varit på universitet i 13 timmar.


//Petra

un cumpleaños

Är väl mer eller mindre frisk nu. Men magen spökar fortfarande. Har i allfall varit hela dagen i skolan idag. Och inte kräkts på flera dagar. Helgen har varit lugn.
Firade damians fördelsedag i lördags. Var på bio, åt sushi och var sen och dansade. En mycket angenäm tillställning. Bilder finns på bilddagboken.
314172-86
Det känns helt sjukt att halva terminen har gått. Än har jag inte fått några betyg. Mer en ett resultat på min presentation på spanska om Alfred nobel. Gick bättre än jag trodde. Har lite prov den här veckan men tror att det ska gå okej. Förhoppningsvis åker jag til Maracaybo nästa helg. Det är den näst största staden i Venezuela. Ska bli kul att se något annat än det här huset och universitetet.

314172-87

Annars händer det inte så mycket. Märks att det är lite oroligheter. Folk handlar på sig massa mat som om kriget är på väg. Och dollarpriset skjuter i höjden. Diskussioner om polisvåldet mot studenter i förra veckans demonstrationer. Har en vän som var där. Han sa att han inte såg något men att det kan ha förekommit. Skulle bara meddela att jag lever. Snart ska jag göra något spännade. Men det är jobbigt att skolan tar så mycket tid.
det är bara det som hindrar mig att bli miss venezuela
//Petra

la experencia nueva.

Hej och hå.
Nu blir det lite spännande.
Har snart varit sjuk i en vecka. Febern går aldrig över. och inte magsjukan heller. Om jag hade gått ner tio kilo innan jag blev sjuk är jag uppe i 15 nu.

Jag har i bästa fall fått salmonella.
Annars är det denguefeber. Och då blir det hej sjukhus för min del.
Men jag tror på salmonellan. och att min kropp tar hand om den själv (även om den inte är känd för sitt starka immunfösvar på senare år.) men mest för att jag är dålig på att gå till läkaren( alt ta hand om mig själv.)

Hde just bestämt mig för att inte gå dit när jag lämnade huset i morse. Men när jag svimmade bokstavligt talat i armarna på damian och daniel, tog de mig till universitetets läkare.(jag behöver ju LITE påpuschning) Där fick jag en undersökning. en lapp med tester jag skulle göra på en klinik och en lapp (ett recept?) på lite piller.
Jag åkte till en klinik direkt för att göra testerna. men upptäkrte att jag inte hade tillräckligt med pengar med mig.
När jag gått hem var jag så sut att jag var tvungen att sova några timmar innan jag kunde ta mig samman och titta på en film.

Läkaren misstänkte dengue. men varken jag, lina  eller hilda tror det. Så jag har fått lite huskurer av hilda och räknar med att vara frisk senast i övermorgon.
Mest för att jag precis som vanigt inte vill träffa mer läkare och lägga ala dessa pengar på så tråkiga saker.

Tjohej!

//Petra

Och nu vill jag ha medlidande.

La enferma poder a pensar

I mitt pluggande liv händer inte så mycket. Jag studerar, studerar och studerar lite mera. Med undantag av en fest hos pojkarna i santa fe i fredagsnatt.
Nu har jag dock blivit sjuk men hoppas det går över tills imorgon. Tycker att den här bilden beskriver ganska väl hur jag mår.

image84

Jag tror jag druckit 11 liter cola den här veckan. För det först får man det när man pluggar och sen när man är sjuk måste man.

Det händer desto mer i det här landet. Hilda kom in igår och sa att det var oroliga månader att leva i caracas just nu. I december ska de rösta om den nya reformen. Hon bara skakade på huvudet när hon såg mitt flin. Men jag kan inte hjälpa att jag tycker det är spännande att vara mitt i ett land där det händer något stort. En förändring som säkerligen kommer gå till historien oavsett om det går åt ?rätt eller fel håll?
Reformen innebär massor av nya bra och nödvändiga ändringar. MEN grejjen är att man inte kan rösta om enskilda saker utan man måste rösta för eller emot hela reformen. (som bland annat innehåller ändringen om att presidenten kan bli omvald ett oändligt antal gånger.)
Svårast och anledningen till många problem är att allt är så antingen eller. Antingen är man för eller emot reformen. Som till exempel, studenterna som är emot att kraven på intagningarna till universiteten ska sänkas. Regeringen svarar med att de vill bjuda in ?kontrarevolutionärerna? till debatt. Det är ju inte fel att de vill möta kritiken i en diskussion. Men att kalla dem för kontrarevolutionärer bara för att de ogillar en punkt i reformen är ju ganska drastiskt.

image85

Det som är hetast på tapeten just nu är ändå chavez möte med Castro förra veckan. Castro visade sig officiellt  för första gången på väldigt länge (han är så stark den gamle mannen) och hade ett möte med chavez. De diskuterade ett fortsatt samarbete mellan länderna och möjligheten att skapa en gemensam regering(!!!) ja det är sant. Det är så konstigt. Här är verkligen allt möjligt. När man frågar så rycker de mest på axlarna och säger; Jag är inte förvånad. Men jag är förväntansfull. vi får se vad som händer. Besitos//Petra

Update failed.

administrator busy:

314172-83


Una Intramolucular aza[3+3] anulación Acercar a Alkaloids de Azafenaleno. Sintesis totale de myrrhine.
Un seminario de un media hora en español.

Presentation i en halvtimma på spanska.

Min lärare är sadist. han vill se mig lida.


Håll ut! snart blir det spännande. men mitt liv ser ut såhär just nu.

//Petra

ahora puedo a ver y disfruta totalmente

image82

Helgen har gått. Jag åkte ingenstans. I torsdags var vi ute. Det var den bästa utekvällen hitills! Jag hade hur kul som helst. Dansade massor. Tjejerna betalade inget inträde men killarna betalade och fick serviciosbiljetter motsvarande summan. Man beställer in en flaska och sen får man hur mycket is och tillbehör som man behöver. Vi var på ett stort dansa ställe i närheten av altamira, en finare och ofarlig stadsdel. Vi kom väl hem vid fem snåret helt slut.

314172-77

Men jenny och jag lyckades ta oss iväg på en shoppingtur med medföljande sushilunch på fredagen. Sushin var väldigt speciell. Men de gör ofta så här. Tar in en utländskgrej och gör den venezulansk. Det spenderades väl lite väl mycket pengar på kläder men så kan det gå och jag behövde faktiskt nya. Fredagen avslutades med bio. Vi såg la misterosa con una estrella(stardust) den var på spanska men jag förstod allt. :) Tror det var femte eller sjätte gången jag var på bio här. Men det är ju trevligt att det är så billigt då spelar det inte så stor roll om filmen är bra eller inte.

314172-79

Idag har jag varit på två konstmuseum i bellas artes. Grattis förstårs. Och mycket intressant. Både venezulansk och internationell konst fanns det.

314172-78

Sen gick vi på sabana grande. Jag köpte ett par skor och fick glass. Förr var sabana grande den stora boulevarden där folk gick omkring, fönstershoppade och umgicks. Det fanns massa marknadsstånd och cafeér. Här fanns många populära medelprishotel som lockade mycket turister. Men med den ökande turismen där ökade också prostitutionen och rånen. Idag ses sabana grande som ett farligt område och hotellen fungerar mer som hus där man kan ?hyra rum? för en stund. Detta är mycket vanligt eftersom venezulanska ungdomar bor hemma längre (ofta ända tills det att man gifter sig) och man kan inte ta med sig sin partner hem till föräldrarna.
Annars bestod helgen mest av pluggande inför två kommande hårda veckor.
Chavez har idag bestämt att höja lönerna för alla läkare med 60%. Det har varit mer eller mindre strejk och uppror den senaste tiden. En läkare tjänar 800000 i månaden vilket motsvarar ungefär 2500 SEK. som ni kanske hört är kostnaderna här inte mycket lägre än i sverige.( med undantag för bensin,) maten kostar lika mycket och kläder är ofta dyrare. En lön på 2500/mån är därför väldigt låg. Detta har inneburit att väldigt få venezulaner läser till läkare. Läkare har skickats från kuba för att fylla behovet. Men nu hoppas chavez att i och med löneökningen och det ökade antalet universitet ska fler läsa till läkare.

Ja det ska också öppnas väldigt många nya universitet för att utbilda befolkningen. Intagningskraven kommer också att sänkas vilket gör att studentorganisationer är imot detta. De tycker att utbildningskvaliteén kommer försämnas om kraven sänks.
På USB är det tydligen väldigt svårt att komma in. Och på alla univesitet här måste man klara ett visst antal poäng avkurserna man läser den termien för att få fortsätta nästa. Misslyckas man kickas man ut från universitet.
men det får vi väl hoppas att jag slipper.

//Petra

siguio a ser la mejora.

Jag har fått nya krafter! Allt flyter på. Jag känner mg oövervinnlig! Jag klarar det här. Precis som jag visste att jag skulle göra. Jag älskar att vara här. Jag älskar känslan av att göra något. Att vara mitt inågot som inte är en ruskig höst. Jag älskar känslan av att jag har potentialen och viljan att lyckas med precis allt. Jag blir så stärkt. Jag får tillbaka attityden. Attityden jag inte haft på länge men som jag saknat. Jag är smart och jag är snygg. Jag hade en presentation idag på spanska som gick bra. :D

Två tjejer stötte på mig idag. Det måste vara damian som skvallrat för alla att jag är bisexuell. Och ett par killar förstårs. men det är ju inte ovanligt ;) Men alla mina fördomar om att homosexualitet här har försvunnit. Folk är väldigt öppna med sin sexuella läggning om man ser till hur heteronormativa de är i övrigt. Här är tjejer verkligen tjejer, med långt hår för små rosa kläder och helst plastbröst och killar killar med allt vad det innebär.

 Så vad händer annars. Inte så mycket. Jag är i skolan. Jag träffar folk som jag terroriserar med min spanska. Jag njuter av solen simmar och försöker planera med min lediga tid.
På fredag är vi lediga. Det är en helgdag för det var på denna dag som columbus anlände till venezuela. Han tyckte landet påminde om venedig för att det första han såg var hus på pålar. Därför döpte han det till venezuela.


 Hur går det med chavezgubben då? Jo ska jag vara riktigt ärlig vet jag inte riktigt. Det är fortfarande diskussioner om den nya reformen. Oppositionen försöker visa på hur odemokratisk den är. Att chavez kan bli omvald för alltid. Men jag har aldrig riktigt förstått den här demokratihetsen. Överallt ska vi kämpa för demokrati det har vi lärt oss sen barnsben. Det ska vara det viktigaste för ett ?fritt land? och för den ?fria individen?. Rätten att välja och påverka. Men vad betyder demokrati om man inte har tak över huvudet och mat i magen? Om man inte ens har det vad har man då för val och för frihet att påverka? Och enligt mig liter det väldigt amerikanskt att valfrihet är lika med individens frihet. Valfrihet för mig är något negativt och jobbigt skapat av kapitalismen.  ungefär lika jobbigt som att gå på skolans toaletter.

314172-75Jag frågar mig om demokrati verkligen det ultimata sättet att styra ett land? Och har inte olika länder olika förutsättningar och rätt att skapa sitt eget system för att få ett fungerande samhälle? Äh för många frågor. Som egentligen inte har något med mitt liv i venezuela att göra. Jag vet inte om chavez försöker skapa något annat en en demokrati. Jag hoppas forfarande att han försöker skapa det bästa för det venezulanska folket. Kanske ger jag mig ut på landsbygden i helgen för lite undersökningar Imorgon blir jag dessutom miljonär när jag ska sälja mina euros som jenny tog med till mig. Och då har jag ju hur mycket valfrihet som helst eftersom valfriheten i kapitalismen mäts i pengar :)

 Ha det fint där hemma.

Me encanta el calor!

Jag försov mig i fredags. Sånt händer ju aldrig. Det blev ingen bil till stranden utan den snart traditionsenliga bussturen. Vi hade bestämt att vi, jag och Jenny, skulle åka härifrån vid sex eftersom vi skulle träffa de andra vid chacaito klockan 7. Jag vaknade tio över sex men eftersom jag är en sådan superkvinna kom vi bara fem minuter försent till chacaito.
 Vi åkte till bussterminalen vid la bandera och tog en sedvanlig varm buss utan fönster som totalraserar alla försök till frisyrer.


Bussen tog oss, Mig, Jenny, kajsa, damian, Niklas, Tibo, David och Uriol, till valencia på dryga två timmar.
I valencia väntade en om möjligt ännu varmare resa på tre timmar innan v nådde Chichirivichi. Det märks verkligen att klimatet är kallare i caracas. Även om jag tycker det är varmt här är det inte som i andra delar. Där ligger temperaturen minst fem grader högre och luftfuktigheten gör att man alltid är klibbig och att ingenting torkar. Vi la in våra grejjer i lägenheten vi hyrt. (damian hade fixat) och gick sedan för att köpa proviant för en dag på stranden. Därefter tog vi en båt ut till en av de vackra pardisöarna som finns i nationalarken morrocoy. Det är en helskärgård utanför turistbyn chichirivichi.

314172-71


Vattnet var turkost och dess temperatur låg väl kring 28-29 grader. Det vill säga det var inte särskilt svalkande. Vi hade det trevligt. Åt bröd med tonfisk och tomat till lunch och drack sangria med is.
Man köper alltid en kylväska ( om man inte har en) och massa is och tar med sig. Sen använder man isen både för att kyla drycken i kylväskan och för att ha i glasen. Oftas blir isen helt sandig och att alla rör runt i den med händerna gör det hela ganska skabbigt. Men så är det. Jag , Tibu och Uriol bestämde oss för att simma till en annan ö som inte såg ut att ligga så långt bort. Men för att kunna simma var vi tvungna att ta oss över ett rev med död koral. De var så spetsiga så att man var tvungen att ha flipflopsen på sig när man gick. Sen fick man simma med de på händerna. Det tog ungefär en halvtimma att simma till den minimala ön och sen gick vi ett varv och efter det var det bara att simma tillbaka.

När det började skymma kom vår båt och hämtade oss och vi gick till lägenheten för att duscha bort saltvattnet. Sen drack vi lite öl innan vi gick till en restaurang för att äta middag. Jag åt upp nästan hela min enorma skaldjurs tallrik. Och det var bland det godaste jag ätit. Senare vid halv elva anlände äntligen Lina, Hannu och Armin som åkt från caracas vid halv två men suttit i bilkö i fyra tmmar på väg ut från caracas. Det är konstigt. I sverige skulle jag ALDRIG lägga tolv timmars restid i en svettig buss för att åka bort en helg. Men här känns det helt normalt. Senare gick vi för att sova. Det fanns tre rum och fem sängar varav tre i ett rum. Men det gick bra att dela. Rummen hade luftkonditionerng vilket gjorde att det var svinkallt. Jag kommer nog bli förkyld.
Nästa dag Åkte vi till en annan ö efter det att Milie, daniel, Alex och martin kommit. Stranden var omöjlgt ännu vackrare.
314172-72

Mina planer på att plugga raserades. Vi spelade beachvolleyboll och strandtennis och drack up en enorm flaska rom. (men cola förstårs.) De verkar dock inte hålla så strikt på reglerna för nationalparkerna. Det var väldigt mycket skräp på stranden och det körde hur mycket båtar som helst. Koralerna är döda och man vet inte varför.

314172-73

 PÅ kvällen festade vi och dansade på ett ställe i närheten. Och jag piercade min navel. Ja, jag vet. Men det var ju såååå billigt. ;) och jag var bara lagom full. När vi skulle sova var det ännu trängre och tibu snodde mitt täcke när jag var på toa. så nu kommer jag verkligen bli förkyld. Men på det hela var det en fantastiskt rolig helg. Även om min budget sprack rejält.
Millie och david hookade upp och de var så söta så. De flesta är trevliga men visst finns det endel orginal (tyskar!).
Ibland blir det lite grabbstämning och de ska vara så himla macho men då är det bara plocka fram lite attitys så blir de tysta. :P eller så låter man de hållas.

Man nu är pengarna slut igen. Jag hoppas kajsas pappa kan ta med dollar åt mig. Jag behöver verkligen köpa nya kläder och det blir hälften så dyrt om jag växlar med dollar än om jag tar ut i bankomaten.

Jag, Lina och millie gick upp tidigt idag för att åka hem. Jag och lina har massa läxor att göra. Nu är det vecka fyra vilket innebär flera prov. Och dessutom att en fjärdedel av terminen gått. Vilket känns helt absurt.

Men som sagt nu måste jag forsätta plugga. Mer bider på bilddagboken.
//Petra

no lo sé

Jag har inte skrivit.
Massa läxor. Känns helt skumt att det gått en fjärde de av terminen. allt rullar på och jag är i skolan, och jag är hemma. och jag gör inte så mycket mera. Har varit på bio och sett en venezulansk film som utspelade sig på kuba innan revolutionen. "la edad de una peseta" Den var sevärd, se den. Och se sicko! det är en order.

image67

På skolan är det nästan kriminellt att vara socialist. eller det är ingen som visar det iaf. Nästa vecka är det val. då får man välja vilken grupp som ska representera studenterna. det finns en socialistisk grupp och några av deras affischer ser ut som ovan. "rösten är hemlig. bara du får veta"
känns lite skumt.

image69

Idag har vi ätit kanelbullar som var så stora och så fettiga och så sockriga som bara en Kedja från Usa kan åstadkomma. Cinnabon! men är det kanelbullensdag så är det.
Dessutom kom Jenny. Så vi fick marabouchoklad. Kajsa och jag åt upp hela 200 gr på en kvart. ^^ det var kul att se henne igen. nu ska hon stanna en månad här så nu blir det extra trångt. med tre laptops på bordet. :)

Anledningen till att jag skriver igentligen är att vi åker till stranden imorrn bitti. så ni inte tror att jag blivit mördad.
förhoppnngsvis blir det lite fina bilder.
Ja jag flyr plugget och bara roar mig. :)

besos!
//Petra

RSS 2.0