La Camarada Sueca

Nu har jag inte skrivit på länge. Men det har varit så mycket att stå i.
ni vet. Att tänka på att man borde plugga. Men så hittar man på alla undanflykter som finns och så blir det mest annat gjort. Som är roligare men som man inte kan njuta av eftersom man bara har ångest för att man inte pluggat. Här finns inga omtentor heller.

Senaste Nytt! Jag har förlovat mig! :D

Förra veckan började med en avskedsfest för fina alvaro som flyttat till sin flickvän i fnland. Trots att han har en uppsjö av venezulanska flickor som svansar efter honom. Trevligt var det och lite vin blev det. Men jag kommer sakna honom.

image173


I onsdags träffade jag en kamrat som jobbar för Corriente Marxista Revolcionario. CMR En kommunistisk organisation som jobbar med Partido Socialista Unido de Venezuela, PSUV (Venezuelas enade socialist Parti) och handsoff venezuela. (http://handsoffvenezuela.wordpress.com/)
Han berättade lite om vad de höll på med, gav mig deras tidning el militante och bjöd mig påföljande dag på en resa till Cagua (en liten stad utanför maracay) och till INAF (Industria Nacional de Artículos de Ferretería (Nationell industri för Järhandelsartiklar) .
 Så i torsdags åkte vi till fabriken som ockuperats av de 60 arbetarna och gjort den arbetarägd istället för att någon annan gör profit på deras slit. Ledaren hade lämnat fabriken och tänkt lämna arbetarna vind för våg.
Fabriken är en del av FRETECO - Frente Revolucionario de Trabajadores de Empresas en Cogestión y Ocupadas. (Revolutionära fronten för fabriksockupationer och arbetardemokrati)
De flesta av fabrikerna i FRETECO är fabriker som redan blivit nedlagda och som ockuperas av arbetarna för att arbetsgivarna inte ska plundra fabriken på färdiga produkter och maskiner. Fabrikerna har sedan drivits vidare av arbetarna och dessa har insett att de själva kan sköta sin produktion på ett demokratiskt vis. Freteco är ett samarbetsorgan som förenar ockuperade fabriker, får dem att samarbeta, dela erfarenheter och lära av varandra. De driver också ett aktivt arbete där de tar kontakt med andra fabriker och uppmanar dessa att göra samma sak. Arbetarna driver också en kamp mot regeringen som de kräver ska acceptera fabriken som arbetarägd.
Jag fick den stora äran vara med på deras veckomöte där det diskuterades hur kampen sett ut under veckan och hur de kunde gå vidare. Vilka fabriker som skulle kontaktas inför en kommande manifestation de anordnar den 17 april. Samt hur de kunde pressa regeringen för att få fabriken erkänd som arbetarägd.
Efteråt mötet med representanter från fabriken anlände ytterliggare fler kamrater. Dessa jobbade dock ej på fabriken men var medlemmar i den marxisistiska rörelsen CMR. Det hölls ett möte med påföljande studiercirkel, som denna vecka handlade om internationell ekonomi och om förändringen i världen. Om att kapitalismen leder oss mot en världskris. Det präglades av en hoppfull och positiv anda där det menades att alla kan numera se att kapitalismen går mot sitt slut och inte fungerar som ekonomiskmodell. Den bolivarianska revolutionen är ett alternativ. Men det pekades också starkt på att revolutionen är inte en produkt av Chávez, utan Chavez är en produkt av Venezuelas arbetarklass. Estamos la revolución! (Vi är revolutionen!) och denna kommer att avancera och fortsätta även efter chávez.
Alla var mycket glada över besöket och deltagandet av la camrada sueca (den svenska kamraten).
 Jag önskade de lycka till och meddelade att sveriges kommunister stöder deras kamp fullt ut.

Annars har det hittats amerikanska missiler i kratern i ecuador efter ?Colombias attack? mot farc.
Detta har så klart trissat upp konflikten igen. Mest eftersom Colombia starkt dementerat alla rykten om att USA skulle varit inblandade.
En sak som är värd att påpeka är att chavez skickat sina trupper mot gränsen kritiserades starkt av usa. Men att Brasilien gjorde samma sak har inte nämnts någonstans.

Min vecka avslutades med en avkopplande helg på surfar stranden Cuyagua. (samma som jag var på med lina och kajsa min första vecka i veneuela) Den här gången med damian och milli och några fransmän. Skönt var det. Nu brjar det bli riktigt varmt igen! Oh snart kommer mamma och pappa. Nu är det plugg som gäller!
Och såklart var förlovningen ett aprilskämt. Puss på er!

Kommentarer
Postat av: Ronja

Haha. jag förstog att det där med förlovningen vad något lurt men när pappa gick omkring och tjata om det så blev man lite misstänksam:P han hade troligen slutat läsa bloggen innan dess slut;D puss

2008-04-03 @ 12:36:29
Postat av: camilla

haha bra den du. jag gick på din förlovning, jag är så blåst. jag satt här å gastade tills jag läste klart. förstår inet så mkt av det andra du skriver, men jag försöker iaf förstå lite=) allt låter så underbart hjärtat

2008-04-03 @ 16:27:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0