pq chávez?

Som sagt; seger i Folkomröstningen


 Chavez valkampanj denna gång har varit oerhört kraftfull. Och det har gett resultat. I den stora marschen fredagen den 13 februari så samlades en miljon människor på caracas gator för att lyssna på Chavez tal.

Och I  folkomröstningen segrade ja sidan med god marginal. 54,9% röstade ja och 45,1% röstade nej Valdeltagandet var så högt som 70 %
Att omröstningen gick igenom innebär att kan Chavez ställa upp i nästa presidentval 2013 något att han annars varit tvungen att avstå ifrån eftersom konstitutionen tidigare sa att man bara kan sitt max två mandatperioder.
Detta betyder att troligen att Chavez kommer att väljas om ännu en mandatperiod på sex år.
Dvs. han kommer styra landet till 2019. Men bara om folket vill det. Inte automatiskt efter den här omröstningen som många medier felaktigt hävdar. Så varför vann ja den här gången efter de två senaste ”förlusterna”?

I december 2007 när jag själv befann mig i Venezuela förlorade Chavez omröstningen om reformen med knappa 200 000 röster samtidigt som två miljoner chavez anhängare inte gick och röstade.
Den gången handlade det också om att ändra i konstitutionen, men i 67 olika artiklar.
Vad exakt reformen handlade om var lite svårt att greppa och ledde till, som jag uppfattade det, En ganska stor förvirring och det är därför som jag tror att en del lät bli att rösta.
Oppositionen hade också då som nu fula knep för sig. Eftersom reformen var så omfattande så spred man misstolkningar av ändringsförslagen. Tex hävdades att regeringen skulle ha rätt att ta barnen ifrån hemmen. Påståenden som denna fick folk att bli osäkra.

Dessutom kan man se en tydlig trötthet hos folket. Och detta är ett farligt hot mot revolutionen.. De är trötta på otaliga kampanjer, tal, manifestationer och protester. Folk är trötta på att rösta. Venezuela måste vara ett av de mest demokratiska länderna i världen. Jag hörde en att de haft 14 valprocesser sedan Chavez valdes för första gången 1998. Men folk har röstat på Chavez och vill ha konkreta förändringar av samhället istället för fler omröstningar. Dessutom trodde alla att det skulle bli ett ja och kände därför att det inte var värt att köa 4 timmar ännu en gång. Detta var första gången som chavez förlorade.

Även de regionala valen i november förra året skulle kunna ses som en frammarsch för oppositionen. Detta trots att siffrorna visar att psuv-kandidater ändå fick 54% av rösterna lyckades oppositionen mobilisera och vann ganska få men strategiskt viktiga positioner i landet. Bland annat ledningen i den oljerikarika delstaten zulia och borgmästarskapet i caracas.

Men trots att dessa två val skulle kunna tolkas som att oppositionen och kontrarevolutionen går på frammarsch i Venezuela så visar folkomröstningen den 15 februari val på det helt motsatta. Oppositionen har inte ökat i antal. Utan chavez har ett fortsatt stort stöd hos massorna. Valdeltagandet i söndags ökade kraftigt jämfört med 2007.
1,7 miljoner fler röster för ett ja, medan oppositionen vuxit en halv miljon. Alltså vann chavez tillbaka de flesta av dem som inte gick och röstade 2007.
Detta visar på att massorna insett att om man låter bli att rösta går högern framåt och i och med det hotas de reformer som har genomförts.
Ett exempel på detta är tex då oppositionen övertog guvernörsposten i Miranda i november förra året, var det första den nya guvernören Radonski gjorde var att angripa Mision projekten och lät facistiska band angripa kubanska läkare som arbetade i barrio-adentro-projektet.

Man kan därför se valresultatet som en seger. Det handlar inte bara om rättigheten att kunna välja vem man vill utan det visar också på att chavez och revolutionen har fortsatt stort stöd. I och med att polariseringen i landet är så stor så är en ja röst en röst för revolutionen och en nej röst en röst för oppositionen. Folkomröstningen var ett av många slag mellan revolution och kontrarevolution

Varför är chavez så viktig för revolutionen, att han måste sitta en mandatperiod till?
Chavez är nyckelpersonen i processen. Just nu finns det ingen som skulle kunna ta hans plats. Chavez är den enda ledare som har möjlighet att vinna mot högerns kandidater. Tråkigt men sant. Den kemi och det utbyte som finns mellan folket och chavez kan inte liknas med något annat. Chavez är nödvändig för en fortsatt revolution för att har kommit att bli den viktigaste förespråkaren för folket. Man kan se att han är lyhörd mot massorna och det handlar om ett ge och ta förhållande.
Precis som chavez blir ett massorna kan massorna bli ett med chavez. Man känner att man kan påverka och kan kämpa för att få sin vilja igenom. Och det är det som kännetecknar revolutionen. Att massorna har ett politiskt intresse och är den drivande kraften i den förändrande processen. Politiken blir en del av människorna vardag och man kämpar tillsammans för att nå ett gemensamt mål. En genomgående förändring av samhällsstrukturen.
Sen kan man tycka vad man vill om det faktum att chavez kan sitta vid makten otaliga år framöver. Även om man kan tycka att det är farligt med den här personkulten och chavister som målar upp chavez som en gud, även om han kan sägas ha genomfört mirakel för en stor del av befolkningen. Jag förstår varför han har det stöd han har. Men samtidigt gör inte en person revolution. Man kan tycka att revolutionen inte kan och får inte stå och falla med chavez. Den måste byggas på ett starkt socialistiskt parti där vem som helst skulle ha rätt värderingar, socialistisk skolning och känsla för att styra landets utveckling åt rätt håll. Ett parti där man kan plocka fram nya presidentkandidater. Men så är inte fallet.

Just nu hänger revolutionens framtid på chavez. Folket har inte förtroende för de människor som finns kring chavez. Många av dessa korrupta reformister eller högerpolitiker utklädda i röda t-shirtar maktgiriga människor som vill sätta käppar i hjulet för revolutionen. I och med splittringen och de många reformisterna på toppositioner är chavez nödvändig för en fortsatt revolution och en slutgiltlig seger.
Därför är valresultatet en seger för venezuelas folk och för socialister världen över,

 Men nu när vi sett återigen att revolutionen har ett stöd hos folket är det hög tid att avancera. Man måste inse att en avancering är nödvändig. För att nå socialism och utrota klasskillnaderna kan man inte längre stå och vackla. Om inte revolutionen avancerar kommer den falla med oppostitonens attacker. För att få grepp om ekonomin och den stigande inflationen måste bankerna nationaliseras för att stoppa oligarkins ekonomiska sabotage måste storföretagen förstatligas och sättas under arbetarkontroll. för att jordbruket ska kunna utvecklas måste jorden vara statligt ägd.

Vad Venezuela som land behöver är en stark socialistisk ekonomi som inte bygger enbart på oljan. Och som chavez själv sa i sitt segertal så är det viktigaste att göra sig av med korruptionen och byråkratin för att revolutionen ska segra och man ska nå socialism.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0