no tengo un opinion.

Okej. Åkte till demostrationen (la marcha) idag. Utrustade med tandkräm och vinäger mot tårgasen lämnade vi huset vid nio.
Jag mest för att titta. Jag vet fortfarande inte var jag står i frågan. Detta gör mig mycket frustrerad. Jag är inte van vid att inte veta vad jag tycker.
När jag kom hit var jag mer eller mindre chavista. Jag hoppades på chavez. Jag hoppades på den nya socialismen. Men efter ha varit här ett tag och översköljts av motpropaganda tappar jag fotfästet. Idag gick jag i nej marschen. Mer eller mindre mort min vilja hur man nu vill se det. Vi gick tillsammans med nästan alla studenter från caracas två universitet. Universidad simón bolivar och Universidad central de venezuela. Deltog gjorde också studenter som åkt långväga från andra universitet. Detta var den fjärde stora marschen de senaste veckorna. Och det var otroligt mycket folk. Vi gick en marsch på cirka två timmar. Slagorden var mest i stil med ;Vi är studenter. Vi vill ha frihet. Ned med reformen. De uppmanade chavister att läsa reformen.
314172-94
Det är väl det jag borde göra också. Jag borde gå på en ja marsch innan jag uttalar mig. Dessa är såklart mycket lugnare. Polisen är ju mer eller mindre på deras sida. Jag har hört att det är obligatoriskt att deltaga i marscher för de som jobbar för regeringen.


Men vilken grupp representerar folk i dagens marsch? Någon slags högre medelklass. Som är lärda. Betalar mycket för att gå på universitet. De flesta vill flytta utomlands när de är färdiga med utbildningen.(helst til USA) De har utbildningen för att läsa och tolka att reformen inskränker deras demokratiska rättigheter. De ser reformen som en väg mot diktaturen. Föräldrar är inte längre förmyndare för sina barn. Det är staten. Det kommer bli svårare att resa ut ur landet. Chavez har rätt att ?ta all makt? om ?situationen kräver det. Uttrycksfriheten inkränks. De säger att det närmar sig kommunism. Något jag inte säger högt att jag inte skulle motsätta mig. Så vilka är på ja sidan? Jo de fattiga. Och det finns en del. Särskilt på landsbygden. Chavez är den första som gjort något för dessa människor. Det betyder såklart mycket. För dem handlar det inte om samma demokrati och frihetshets. Vad är det för frihet när man inte har mat för dagen? Även om du har rätt att protestera mot det. människor har olika förutsättnigar.
Grejjen är att det är alldeles för svart eller vitt. Och hela frågan splittrar befolkningen. Reformen är enorm och innefattar nästan en otal ändring av hela konstitutionen. Att man ska rösta ja eller nej för hela reformen verkar ju faktiskt vara ett försök att få folk att köpa de ?dåliga? f örändringar genom att locka med alla ?bra?. Antingen är du Chavista eller Capitalista. Du är för socialismen eller så är ?usa älskare?. Men även socialister och en del chavister är emot reformen. Vilket gör det hela mer komplicerat.
Dagens marsch gick lugnt till. I alla fall för oss. I slutet möttes vi av en grupp Chavister med röda ja-flaggor.

314172-95


Men dessa skiljdes från oss av en massiv vägg av kravallpoliser. När vi gått hela marschen tog vi oss till metron och åkte til chacaito och åt.
Helt ovetande om att de som återvänt till Central universitet träffade ett bakhåll. En beväpnad grupp var där och började skjuta mot de återväntande studenterna. Man vet inte varför eller vilka de var men de var maskerade och hade satt upp ja affischer. Minst åtta blev skadade. Så även denna marsch slutade med våld.


En av de stora händelserna de senaste dagarna är att den förra utrikesministern som var en av chavez närmsta män. Har gjort ett uttalande mot reformen och upp manar folk att gå ut på gatorna.

I övrigt mår jag fint!
Men jag tycker ni kommenterar dåligt.

un besito//Petra

Kommentarer
Postat av: camilla

hey hjärtat, sitter på , jobbet har tagit ett break å läser din blogg. försöker sätta mej in, det pratas väldigt mycket om venezuela å hugo chavez på radio... det låter negativt. oftast, fast det är kanske vårt land osm inet förstår.. fan skottlossning =S annat än förta maj tåg här haha...
se det possitiva 8landet upplevelsen,värmen..) jag vet att du kämpar hårt(ärligt talat är du den smartaste person jag känner) du grejjar detta, sakanr dej..puss!

2007-11-08 @ 11:23:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0