Si la guerra llega...

Ah. Har inte riktigt insett att jag befinner mig i ett land som rustar för krig. KRIG! Det känns så himla långt bort. Jag, medelsvensson och borskämd med att vara uppvuxen i ett land som inte varit i krig i mannaminne (eller så) kan inte förställa mig hur det skulle kunna bli.

Relationen mellan Colombia och Venezuela har varit spänd länge men eskalerat allt mer den senaste tiden. Chavez har mer eller mindre visat sitt stöd för den Colombianska gerillan Farc.
Colombias regering gör allt för att utplåna dessa, så som de tagit chansen att kalla dem "Terrorister".Denna konflikt är mer än 40 år gammal och USA har så klart en viktig roll genom att stödja pengamässigt och träna arméer i landet för att bekämpa FARC. I Colombia har USA intresse ibland annat olja, land, jordbruksresurser, och kokainhandel. Men framförallt ligger Colombia strategiskt till, gränsande till venezuela. USA vill åt Venezuela mer än någonsin. Än så länge har venezuela kunnat utvecklas utan alltför stor inblandning av USA. Med undantag för bland annat den Usa-stödda kuppen mot den venezulanska regeringen 2002 och att bush regimen har gjort starka uttalanden emot Chávez. Detta tack vare att USA koncentrerat sig på kriget mot terrorismen i Irak (tur för venezuela, mindre tur för irakierna). Men USA finansierar oppositionen och försöker nu destabilsera venezuelas ekonomi. Venezuela har inte bara önskade naturresurser utan erbjuder också ett alternativ till liberalismen genom att bygga sin socialism för 2000 talet.
BUHU. Kommunistspöket har vaknat till liv! :P
Men det var ju inte det jag skulle skriva om utan den spända situationen mellan Colombia och Venezuela.
Men USA har ju alltid ett finger med i spelet. I kriget mot terrorismen finns inga lagar. Och det är klart att det är USA:s "plikt" att stödja Colombias arméer och späda på inbördeskriget.
Venezuelas västra gräns mot colombia har tidigare varit fri från arméer trots det spända läget. I med den eskalerande konflikten i Colombia har FARC pressats över gränsen till venezuela och ecuador och gjort den interna konfikten till ett trelandsproblem. För några dagar sedan blev en framstående nyckel figur för FARC dödad. Något som Colombias Regering kallade "en av sina största framgångar för att förinta FARC". Det taskedde i en bombning (av colombias flygvapen) mot ett FARC läger i Ecuador den första mars. Minst 17 personer dödades. På grund av attacken har Chavez sänt försvarstrupper mot gränsen.
Ecuadors President Rafael Correa (som också ses som en av sydamerikas vänsterledare) och Chávez gick samman och fördömde attacken.
image164


Chavez sade att en liknande attack på veneulansk mark skulle leda till Krig.
Trupper sändes mot gränsen och Colombias ambassadörer har slängts ut från både ecuador och Venezuela. Usa har en stor roll politisk och militärt i området. Colombias militär for mer än 500 dollar om året till militär och polisstyrkor. ( ett stöd i kriget mot terrorismen )
Chavez Kallar Colombia för "Sydamerikas Israel" som går ärenden åt USA. Han har sagt åt Correa att han stöder honom i allt. Att han inte vill ha krig men kommer inte tillåta det nordamerikanskaimperiet och knähunden Uribe (Colombias President) försvaga dem.
Hilary Clinton kallar chavez utsändning av trupper som "farlig och ojustifierad". Konstigt eftersom det var de Colombianska truppernas olagliga inträde i Ecuador som utlöste det.

Annars allt fint med mig. Det är varmt ute. Jag mår fint! :D sjukan äntligen över. Och snart kommer mamma och Pappa.
Jag har också nästan bestämt mig för att stanna kvar här tills i december.

Tanken på en höst i lund ger mig dödsångest. Det känns som att gå mot mitt eget förfall. Jag vill stanna kvar av följande anledningar;

  • Ingen får ta illa upp. Men jag har ingenting att komma hem till. Det enda som lockar med sverige är sommaren med Camilla. Det hade blivit bäst! Fan att jag missar buller för första gången på 6 år! Men lund har inte mycket att ge. Alla flyttar därifrån. Det ända Lund skriker är ensamhet. Jag har ingenstans att bo. Det finns inga kurser jag vill läsa.
  • Jag är så innihelvete skoltrött. Jag har pluggat sen jag började ettan. Utan stopp. Och de senaste åren har jag sommarjobbat hela sommrarna. Jag vill göra något för mig. Något jag vill och tror på. Jag vill jobba volontärt för att stödja revolutionen i venezuela. Jag vill förändra världen i praktiken! Jag vill göra något som betyder något. Jag vill bygga socialism. Och nu har jag min chans.
  • Ronjj och jag drar till Kuba i vinter för att fira 50-års jubelium av revolutionen. Varför dra hem till en given höstdepression innan. Kan lika gärna stanna på den här sidan jorden
  • Jag vill se mer av Venezuela. Vill resa i hela sydamerika.
  • Jag har just upptäckt att jag har mer pengar än någonsin. Så det borde räcka.
  • Jag vill att spanskan ska fastna på riktigt.
  • Jag kan ta min examen i vår och sen börja med master hösten 09.


Suficiente ya! //Petra

Ps min kamera är paj. så vi får se om det blir några mer bilder överhuvudtaget. jag har inte råd att köpa en ny. och att få den fixad i det här landet verkar vara mer eller mindre omöjligt

Kommentarer
Postat av: M

Hej Petra

Jag har föjljt din blogg i ett par månader, och känner att det är dags för en uppmuntrande kommentar. Även om jag inte delar dina politiska åsikter, så är det riktigt intressant att läsa dina inlägg.

Forstsätt blogga! Jag kommer att fortsätta läsa!
/M

2008-03-05 @ 08:16:56
Postat av: Petra

Oh! Tack så mycket! =)

2008-03-05 @ 12:10:17
URL: http://lapechenoir.blogg.se/venezuela
Postat av: haplo

Shit baby. Hade bara läst nån rubrik om oroligheter i Sydamerika, men vemfan behöver den svenska medians bristfälliga historier när man kan läsa din blogg?
Ta hand om dig baby, så att jag slipper oroa ihjäl mig både nu och under hösten.

2008-03-05 @ 19:35:53
Postat av: erica

ja, vad fan gör man i lund? skitstad, jag är ledsen idag. jag vill inte vara här mer, det här ger mig ingenting. växjö, växjö, växjö. jag hoppas att du hade en bra födelsedag och att allt är väl med dig. kram!

2008-03-21 @ 17:55:56
URL: http://emowalk.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0